Kalanderdő

2002 nyarán Szilvásváradon a Szalajka völgyben csodálatos természeti környezetben, zúgó hegyi patak fölött létrehoztuk az ország első olyan extrém kötélpályarendszerét, amely bárki számára elérhető, legyen szó egy cég menedzsereiről vagy egy komplett iskolai osztályról.

6 méter magasságban dobogókat rögzítettünk a fák törzsére és egyikről a másikra drótköteleken, rönkökön, kötélhurkokon lehet átjutni. A saját ügyességen, bátorságon túl karabínerek, csigák segítenek az akadályok leküzdésében.

A fixen kiépített - jelenleg 13 féle tevékenységből álló - aktivitásokat további elemekkel is tudjuk bővíteni, előzetesen egyeztetve a résztvevő csoportokkal.

A Kalanderdő ideális helyszíne csapatépítő tréningek, céges kalandprogramok lebonyolításának, ugyanakkor ajánljuk iskolai csoportok, egyének, családok, baráti társaságok számára is aktív szabadidős tevékenységként.

Részvételi feltételek:

A tevékenységek kezdete előtt balesetvédelmi és használatbavételi oktatást tartunk. Folyamatosan kontroláljuk az összes résztvevőt. Az egyes feladatok megértését piktogramok is segítik, melyek minden akadály előtt el vannak helyezve. A feladatokon mindenki saját felelősségére vesz részt, a biztonsági rendszabályok be nem tartása miatti esetleges balesetekért felelősséget nem vállalunk. A biztosító személyzet utasításainak be nem tartása az aktivitásokból való azonnali kizárást eredményezheti.

Nyitvatártás:

Csoportok részére előzetes egyeztetés alapján tetszőleges időpontokban is rendelkezésekre állunk.

A Kalanderdő játékszabályai

A 13 féle tevékenységből álló kötélpályarendszeren, ahol nem a gyorsaság, hanem a biztonság a legfőbb szempont, a következő feladatokat kell leküzdened:

 1. Egy 6.4 méter magas mászófalon kell felmásznod, ahol végig biztosítva leszel.
 2. A mászófal tetejéről egy függőhídon kell áthaladnod, melynek fa lépcsőfokai vannak és 2 szál biztosítókábel segít az egyensúlyod megőrzésében.
 3. Az "Amazonasi híd" két egymás fölött kifeszített kötélből áll, melyek közül az alsón oldalazol, míg a felsőben kapaszkodsz és a biztosító felszerelésed is azon van.
 4. Egy egyszerű feladat: 6 m hosszú farönkön kell átegyensúlyoznod.
 5. Egy izgalmas és élvezetes akadály jön: a "Nepáli híd". Itt a drótkötélre átszerelt csiga és karabínerek valamint egy segédkötél segítségével áthúzod magad a túlsó oldalra. Ezután választhatsz: vagy
 6. kötélhurkokba lépve és kapaszkodva jutsz át a következő pihenő helyre, vagy
 7. egy keskeny függőhíd - ahol 1 biztosítókötél van - és
 8. a "Liánhíd" segítségével kerülhetsz. Itt 1 kötélen lépkedve és egy másikról lelógó kötélszárakba - liánokba - kapaszkodva haladsz a következő állomáshoz. A biztosítás a harmadik kötélen történik.
 9. Rövid, de velős aktivitás: kengyelek lógnak, ezeket használva tudsz továbbmenni.
 10. Öt sodrony áll előtted, ezeket használhatod: kettő a kéznek, kettő a lábnak, egy pedig biztosít. Ezt leküzdve ismét választhatsz:
 11. átmehetsz a "Vietnámi hídon". Ez egy Valakban kifeszített kötélpálya, ahol az alsó kötélen lépkedsz, a két oldalsón kapaszkodsz. A biztosítás egy negyedik kötélen, ami a fejed fölött lesz. A másik, nehezebb lehetőség a
 12. Lajhármászás. Ez egy klasszikus feladat kiegészítve a biztosító sodronnyal, ahová csigát kell szerelned.
 13. Elérkezett a vége, ami jutalom az eddigi nehézségek átélése után: a "Tiroli csúszda", ami 50 méteres lecsúszás egy drótkötélen a csigád segítségével. Itt csak lógnod kell és kapaszkodni a karabínerek tartóhevedereiben.

A Kalanderdő feladatain a mászófalat kivéve mindenki önbiztosítással halad. Ez azt jelenti, hogy az előzetesen megmutatott és általad is kipróbált eszközöket önállóan fogod egyik biztosító kötélről a másikra helyezni. A teljes biztonságot a 2 önbiztosító karabíner és két kb. 1 m hosszú heveder biztosítja. A tevékenység egész ideje alatt mindkét eszköznek a köteleken kell lennie. Az átszereléseknél egyszerre csak az egyik karabínert akaszthatod ki és teheted tovább. Miután ez megtörtént, csak akkor akaszthatod át a másikat. TILOS EGYSZERRE MINDKÉT KARABÍNERT KIAKASZTANI! Aki ezt nem tartja be, a további részvételből ki lesz zárva.

A biztosító személyzet a földről az összes résztvevőt folyamatosan figyeli és az esetleg felmerülő problémák megoldásában segít.

Jó szórakozást!

Kalanderdő építés

Élményparkok részeként vagy akár önállóan is kiváló szórakozási lehetőségeket biztosít az általunk megvalósítható kötélpályarendszer, a Kalanderdő. Legalább 30 féle tevékenységből lehet választani, melyeket megfelelő teherbírású fák törzsére, vagy mesterséges eszközökre (fa- fém oszlopok) tudjuk felszerelni. A biztonságtechnikai eszközöket is szállítjuk, a működtető személyzetet felkészítjük az üzemeltetésre és a karbantartásra, valamint vállaljuk az időszakos átvizsgálást és felújítást.

Nagyobb rendezvényekre - amennyiben megfelelő teherbírású fák állnak rendelkezésre - lehetőség van ideiglenes Kalanderdő kiépítésére. 6-8 féle tevékenység kiépítéséhez kb. 2 napra van szükség. Az első feladat itt is egy mászófal leküzdése.

Vissza